Tak til Roskilde Bibliotek for en forrygende aften om Sjostakovitj, Leningrad og Jernring

Vi var ca. 40, der var mødt op onsdag den 20. november til to foredrag, der gjorde stort indtryk på os. En informativ og tankevækkende introduktion til forestillingen JERNRING, der spiller på Lynghøj Teatersal onsdag den 27. november kl. 19.30.
Rolf Heim, instruktør på Jernring, fortalte fascinerende om hvordan han designer og bruger maskelignende dukker til at få fremstillet belejringen af Leninggrad under 2. verdenskrig. Sjostakovitj er der, selvfølgelig, for det er hans 7. symfoni, som dukketeatret vokser ud af. En poetisk og sanselig historie om en familie og deres dagligdag, deres kampe og drømme. Modstræbende måtte Dukke-Hitler med i forestillingen, fordi Sjostakovitj i musikken indføjer noget af Hitlers ynglingsmusik for at vise hvem, der belejrer. Men den anden diktator dukke-Stalin er også med.
Forfatter og instruktør Sonja Vesterholt viste klip fra sin prisbelønnede dokumentarfilm Sankt Petersborg – musikkens by. Født og opvokset i Leningrad – bedsteforældrene døde under belejringen, moderen overlevede, men med dybe ar i sjæl og krop. Vi kom tæt på begivenhederne! Filmen viste bl.a. originale optagelser fra belejringen, som en onkel havde filmet. Interview med overlevende musikere, der under belejringen havde opført Leningradsymfonien. En opførelse, der fik en kolossal betydning for modet til at overleve. Interesserede kan læse om Sonja Vesterholts erindringer i “Hunden er rask – fortællinger om mit liv i Sovjet” fra 2011.
Yderligere en boganbefaling fra bibliotekar Ann Luther Torp er Julian Barnes Tidens støj om Dmitrij Sjostakovitj og hans balancegang som kunstner i Stalins Sovjet.

Tak til Roskilde Bibliotek for det gode samarbejde om Jernring.